Kuih jala mas merupakan kuih
tradisional Melayu Kelantan yang sinonim dengan juadah berbuka puasa pada bulan
ramadhan. Ia merupakan sejenis kuih lemak manis yang dibuat dengan menggunakan
kuning telur yang dimasak dalam air gula.Kuih jala mas berbentuk berurai
seperti jala dan warna kekuningan. Selalunya, kuih jala mas dijadikan pencuci
mulut selepas berbuka puasa pada bulan ramadhan kerana rasanya lemak manis dan
menjadi kesukaaan masyarakat Kelantan yang lebih menggemari kuih yang manis. Sehingga
ke hari ini, kuih jala mas sukar didapati di negari Kelantan dan hanya terdapat
pada bulan ramadhan sahaja.
Menurut Pn Hjh
Selamah, kuih jala mas mendapat nama daripada warnanya yang kuning keemasan dan
bentuknya seperti jala. Hal ini kerana warna kuning dalam adat Melayu merupakan
warna yang dikhaskan kepada golongan raja-raja sahaja. Pada zaman dahulu, kuih
jala mas dikhaskan untuk dihidangkan kepada raja dan golongan bangsawan sahaja
kerana kos untuk membuat jala mas ini agak tinggi.Oleh itu kuih jala mas tidak
dijual begitu sahaja kepada masyarakat di sana. Generasi muda di Kelantan pada hari ini kurang
mengenali kuih jala mas kerana ia tidak dijual secara meluas di sana. Tambahnya
lagi, kuih ini sangat manis dan ia tidak sesuai di hidangkan untuk makan petang
kerana dikhuatiri terkan penyakit.
Katanya, biasanya
kuih jala mas yang bermutu perlu ditempah lebih awal dan disediakan ketika
majlis istimewa sahaja seperti majlis perkahwinan yang dihidangkan untuk
pengantin sahaja. Katanya lagi, kuih seperti ini tidak akan dijumpai di
kedai-kedai dan pasar-pasar pada bulan biasa kerana kos untuk membuat kuih agak
tinggi kerana menggunakan telur. Seperti kita sedia maklum, harga telur pada
hari ini telah meningkat dengan begitu ketara dan jauh berbeza dari dulu. Oleh
itu, harga kuih jala mas yang dijual pada bulan ramadhan juga telah meningkat.
Dulunya,kuih ini dijual dengan harga RM1 sahaja bagi tiga gulung jala mas,
tetapi pada hari ini ia dijual dengan harga RM2 dengan kuantiti yang sama.
Menurut Pn Hjh
Selamah lagi, kuih jala mas disediakan dengan menggunakan kuning telur sahaja
tanpa menggunakan putih telur. Kuih ini di masak dengan diurai di dalam air
gula sehingga ia menggelegak. Ia merupakan sejenis kuih yang berjurai seperti
mi yang halus. Pada kebiasaannya, kuih jala emas ini dihasilkan dengan
menggunakan telur itik kerana saiznya yang lebih besar daripada telur ayam.
Penghasilan kuih jala mas ini disediakan sekali dengan kuih tahi itik dan kuih
buah tanjung. Hal ini untuk mengelakkan pembaziran putih telur yang tidak
digunakan bagi menghasilkan kuih jala mas, putih telur ini akan digunakan untuk
menghasilkan kuih buah tanjung dan kuih tahi itik. Ketiga-tiga kuih ini
selalunya dipanggil kuih tiga beradik oleh masyarakat kelantan kerana ia
dihasilkan sekali.
BAHAN-BAHAN
DAN CARA-CARA PENGHASILAN
BAHAN-BAHAN
Ø
15
Biji Telur Ayam, Ambil Telur Kuning Sahaja
Ø
400g
Gula Halus (Boleh dikurangkan Jika Suka Kurang Manis)
Ø
2/3
Helain Daun Pandan
Ø
4
Cawan Air dan Daun Pisang untuk dibuat corong
CARA-CARA
Ø
Tapis
kuning telur dan pukul sedikit
Ø
Masak
gula bersama air sehingga hancur dan mendidih.
Ø
Tapis
dan kemudian masak bersama daun pandan sehingga pekat sedikit.
Ø
Apabila
air mendidih dan berbuih halus(dengan api kecil), uraikan atau pusing keliling
periuk kuning telur dengan corong daun pisang atau corong tembaga ke dalam air
gula tersebut.
Ø
Angkat
dan ’tos’kan. Kiraikan urat emas di atas pinggan dengan menggunakan dua batang
satay atau garfu.
Ø
Jika air gula menjadi terlalu pekat, tambah
dengan air panas.
No comments:
Post a Comment