Monday, 23 May 2016

KUIH TRADISIONAL KELANTAN "JALA MAS"

Kuih jala mas merupakan kuih tradisional Melayu Kelantan yang sinonim dengan juadah berbuka puasa pada bulan ramadhan. Ia merupakan sejenis kuih lemak manis yang dibuat dengan menggunakan kuning telur yang dimasak dalam air gula.Kuih jala mas berbentuk berurai seperti jala dan warna kekuningan. Selalunya, kuih jala mas dijadikan pencuci mulut selepas berbuka puasa pada bulan ramadhan kerana rasanya lemak manis dan menjadi kesukaaan masyarakat Kelantan yang lebih menggemari kuih yang manis. Sehingga ke hari ini, kuih jala mas sukar didapati di negari Kelantan dan hanya terdapat pada bulan ramadhan sahaja.
Menurut Pn Hjh Selamah, kuih jala mas mendapat nama daripada warnanya yang kuning keemasan dan bentuknya seperti jala. Hal ini kerana warna kuning dalam adat Melayu merupakan warna yang dikhaskan kepada golongan raja-raja sahaja. Pada zaman dahulu, kuih jala mas dikhaskan untuk dihidangkan kepada raja dan golongan bangsawan sahaja kerana kos untuk membuat jala mas ini agak tinggi.Oleh itu kuih jala mas tidak dijual begitu sahaja kepada masyarakat di sana.  Generasi muda di Kelantan pada hari ini kurang mengenali kuih jala mas kerana ia tidak dijual secara meluas di sana. Tambahnya lagi, kuih ini sangat manis dan ia tidak sesuai di hidangkan untuk makan petang kerana dikhuatiri terkan penyakit.
Katanya, biasanya kuih jala mas yang bermutu perlu ditempah lebih awal dan disediakan ketika majlis istimewa sahaja seperti majlis perkahwinan yang dihidangkan untuk pengantin sahaja. Katanya lagi, kuih seperti ini tidak akan dijumpai di kedai-kedai dan pasar-pasar pada bulan biasa kerana kos untuk membuat kuih agak tinggi kerana menggunakan telur. Seperti kita sedia maklum, harga telur pada hari ini telah meningkat dengan begitu ketara dan jauh berbeza dari dulu. Oleh itu, harga kuih jala mas yang dijual pada bulan ramadhan juga telah meningkat. Dulunya,kuih ini dijual dengan harga RM1 sahaja bagi tiga gulung jala mas, tetapi pada hari ini ia dijual dengan harga RM2 dengan kuantiti yang sama.
Menurut Pn Hjh Selamah lagi, kuih jala mas disediakan dengan menggunakan kuning telur sahaja tanpa menggunakan putih telur. Kuih ini di masak dengan diurai di dalam air gula sehingga ia menggelegak. Ia merupakan sejenis kuih yang berjurai seperti mi yang halus. Pada kebiasaannya, kuih jala emas ini dihasilkan dengan menggunakan telur itik kerana saiznya yang lebih besar daripada telur ayam. Penghasilan kuih jala mas ini disediakan sekali dengan kuih tahi itik dan kuih buah tanjung. Hal ini untuk mengelakkan pembaziran putih telur yang tidak digunakan bagi menghasilkan kuih jala mas, putih telur ini akan digunakan untuk menghasilkan kuih buah tanjung dan kuih tahi itik. Ketiga-tiga kuih ini selalunya dipanggil kuih tiga beradik oleh masyarakat kelantan kerana ia dihasilkan sekali.

BAHAN-BAHAN DAN CARA-CARA PENGHASILAN
BAHAN-BAHAN
Ø  15 Biji Telur Ayam, Ambil Telur Kuning Sahaja
Ø  400g Gula Halus (Boleh dikurangkan Jika Suka Kurang Manis)
Ø  2/3 Helain Daun Pandan
Ø  4 Cawan Air dan Daun Pisang untuk dibuat corong
CARA-CARA
Ø  Tapis kuning telur dan pukul sedikit
Ø  Masak gula bersama air sehingga hancur dan mendidih.
Ø  Tapis dan kemudian masak bersama daun pandan sehingga pekat sedikit.
Ø  Apabila air mendidih dan berbuih halus(dengan api kecil), uraikan atau pusing keliling periuk kuning telur dengan corong daun pisang atau corong tembaga ke dalam air gula tersebut.
Ø  Angkat dan ’tos’kan. Kiraikan urat emas di atas pinggan dengan menggunakan dua batang satay atau garfu.
Ø   Jika air gula menjadi terlalu pekat, tambah dengan air panas.

MUHAMMAD ASYRAF BIN REZALI


No comments:

Post a Comment